Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması Kanununda Yeni Düzenleme 26.11.2018
Sayın Üyemiz;
7020 Sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına Dair Kanunun 7.nci maddesi ile 6183 Sayılı Amme Alacaklarının Tahsili ile ilgili Kanun kapsamındaki usul ve esaslarında yeniden düzenleme yapılmıştır.
Bu düzenleme ile vergisel yükümlülüklerini süresinde yerine getirmiÅŸ ancak öngörülemeyen nedenlerle son bir yıl içinde borçlarını ödeyememiÅŸ vergi mükelleflerinin 6183 sayılı Kanunun 48.maddesinde düzenlenmiÅŸ olan tecil müessesine göre daha uygun ÅŸartlarda borçlarını taksitlendirerek ödeyebilmelerine imkan saÄŸlanması amaçlanmıştır.
Bu kapsamda düzenlemeden yararlanacak borçlunun; BaÅŸvuru tarihi itibarıyla en az 3 yıl süreyle; ticari, zirai veya mesleki faaliyetleri nedeniyle yıllık gelir veya kurumlar vergisi mükellefi ve prim ödeme yükümlüsü olması, baÅŸvuru tarihinden geriye doÄŸru 3 yıla ait vergi beyannameleri ile aylık prim ve hizmet belgelerini veya muhtasar ve prim hizmet belgelerini kanuni sürelerinde vermiÅŸ olması, düzenleme kapsamına giren ve baÅŸvuru tarihi itibarıyla vadesi 1 yılı geçmemiÅŸ borcunun borç ödemede hüsnüniyet sahibi olmasına raÄŸmen ödenememiÅŸ olması ÅŸarttır.
Yapılan düzenlemelerle 01.01.2018 tarihinden itibaren vadesi gelen ve bir yılı aÅŸmayan vergi, resim, harç ve vergi cezaları, sosyal sigorta primleri,iÅŸsizlik sigortası primleri ve idari para cezası ile bunlara iliÅŸkin gecikme cezası ve gecikme zammı tecil ve taksitlendirilebilecektir. Borçlar 60 aya kadar aylık eÅŸit taksitler halinde ödenebilecek, tacil ve taksitlendirme iÅŸlemlerinde borçlara uygulanmış olan gecikme cezası ve gecikme zammı yerine Yİ-ÜFE oranları basit usulde uygulanacak, borçların taksitler halinde ödenmesinde yıllık %22 olan tecil faizi çok zor durum derecesine baÄŸlı olarak %1,1 ile %16,5 arasında deÄŸiÅŸen oranlarda uygulanabilecektir. Borçluların 500.000 TL'ye kadar olan borçları için teminat aranmayacak, 500.000 TL'yi aÅŸan borçlar için ise aÅŸan kısmın %25'i oranında teminat alınacaktır.
Bilgilerinize arz olunur.